HYGIENE

Hygiëne is één van de belangrijkste aspecten van de kalveropfok. Zeker op bedrijven met problemen met Paratbc misschien wel het allerbelangrijkste aspect.

Hygiëne begint al rond het afkalven. In een afkalfstal komen alle koeien van het bedrijf één of meer dagen. Zorg dat de koe schoon is voordat ze hier komt: spoel de klauwen en poten af en was het achterstel en het uier.

Verder moet de afkalfstal schoon zijn door achtereenvolgens:

 1. bezemschoon te maken
 2. inweken van aangekoekte mest
 3. schoonspuiten met hoge druk spuit
 4. ontsmetten (met bijvoorbeeld Biocid of Biogel)
 5. drogen
 6. Vervolgens kan het hok ingestrooid worden.

Een pasgeboren kalf komt op deze manier zo min mogelijk in aanraking met ziekteverwekkende bacteriën.

Het kalf wordt direct na de geboorte uit de afkalfstal gehaald en in een schoon eenlingboxje gelegd. Dit verplaatsen gebeurt met een schone (kalver-) kruiwagen. De navel van het kalf wordt direct ontsmet. Dit is het eerste wondje van het kalf wat voor een infectieweg kan zorgen.

Het eenlingboxje of de iglo is schoongemaakt, ontsmet en heeft het liefste 14 dagen leeg gestaan. Voor het ontsmetten kan Kenocox gebruikt worden. Dit middel pakt niet alleen bacteriën, virussen en schimmels aan maar werkt ook tegen Cryptosporidiose en Coccidiose.

De kalfjes krijgen elk een eigen (speen) emmer. Nummer hiervoor bijvoorbeeld de hokjes en de emmers. Na elke drinkronde worden de (speen)emmers gereinigd met heet water. De spenen eventueel even doortrekken met heet water. De emmers op de kop weghangen en laten drogen. Als het kalf niet meer uit deze emmer drinkt wordt deze extra gereinigd door na heet waterreiniging nog een reinigingsmiddel te gebruiken en liefst gedurende 2 uur hiermee in te weken. Na afspoelen op een droge plek bewaren.

Let tenslotte op:

 • looproutes op het bedrijf: probeer van jong naar oud te lopen en te werken.
 • huisvesting: kalveren gescheiden van ouder vee, eerst in eenlingboxen, later in vaste groepen
  geen overbezetting zodat er ook tijd is om tussendoor schoon te maken en liefst ook leegstand mogelijk is
 • hygiëne bij ingrepen, bijvoorbeeld onthoornen van de kalfjes, maar ook bij de dagelijkse melkbereiding of melkverstrekking zijn schone handen een must!